onsdag 23. april 2008

Dramatisk kutt i rusbehandling i Helse Sør-Øst: mister 70 behandlingsplasser

Mens helseministeren og flertallet i Stortinget er enige om at rus og psykiatri skal være satsingsområder, har Helse Sør-Øst besluttet å fjerne 70 behandlingsplasser, skriver Dagbladet i dag. Dette skjer gjennom vraking av en rekke instituasjoner som har gode resultater å vise til, blant andre ValdresKlinikken.

"ValdresKlinikken har i løpet av 17 års drift hatt 2200 rusmisbrukere til behandling. 1500 av dem var fortsatt rusfrie to år etter at behandlingen opphørte.

- Helt siden 1991 har vi fungert som en aktiv og oppegående korttidsbehandlingsinstitusjon for rusmisbrukere, brukt av fem ulike fylker. Langsomt bygde vi opp stedet til å bli en velfungerende institusjon der hundrevis av mennesker og deres familier har fått hjelp til å stoppe all destruktiviteten rus fører med seg. Nå må vi legge ned 1. juli, fordi Helse Sør-Øst ikke ønsker å forlenge avtalen, sier psykiater Jan Sunder Halvorsen ved Valdresklinikken.

Dagbladet har snakket med en rekke fagfolk som stiller seg hoderystende til reduksjonen i behandlingstilbudet.
- Det er paradoksalt at justisminister Knut Storberget lover en stostilt satsing på behandling av rusmisbrukere i fengslene samtdig som helseministert Sylvia Brustad lar ledelsen i Helse Sør-Øst kappe dramatisk i det eksisterende behandlingstilbudet, sier terapeut Paal Sandø."

Saken er hentet fra papirutgaven av Dagbladet onsdag 23. april.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar