tirsdag 1. april 2008

Fra kveldens fødedemonstrasjon i Narvik

Omlag 200 mennesker hadde møtt opp for å demonstrere mot sommerstengt fødeavdeling på rådhusplassen i kveld.

Under appellene som ble holdt var det ett budskap som gikk igjen: Sylvia Brustads ansvarsfraskrivelse og løftebrudd i forbindelse med sommerstengt fødeavdeling. I fjor gikk hun aktivt ut og sa at det aldri skulle bli sommerstengte fødeavdelinger igjen, men dette ser ut til å være glemt, noe som da også ble påpekt.

De aller fleste appellantene hadde alvorlige innlegg. Anita Fjellfoss i LO-Ofoten brukte humor og ironi for å nå frem, og det gjorde hun til gangs. – Jeg skal gi dere kvinnfolk et godt råd. Skulle du være så uheldig å møte på et mannfolk i oktober en gang, så spring... Spring det dere klarer. Skulle du bli gravid, ligger det årevis med smerte og lidelse, i hvert fall hvis du skulle bomme på årstida, sa Anita Fjellfoss til stor begeistring fra de omlag 200 frammøtte.

En annen som tok mikrofonen var Stig Setsås som er nestleder i Tysfjord Arbeiderparti. Han påpekte at de som bor i Tysfjord har minst ti mil å kjøre til fødeavdelingen året rundt, men at de absolutt ikke kunne tenke seg å kjøre tolv mil til. Han garanterte at Tysfjord Arbeiderparti skulle ta saken helt til regjeringsnivå.

Eva Vassdal har engasjert seg veldig i forhold til fødeavdelingen i Narvik. Hun påpekte at det ikke gikk an å sette en prislapp på tryggheten for vordende mødre. – Jeg skulle likt å se ledelsen ved UNN kjøre 12 mil for å komme til fødeavdelingen, sa hun i sin appell.

Varaordfører Tore Nysæter pekte på veiviseren på rådhusplassen og påpekte at det var 140 mil til Oslo.
– Når vi står her i dag, virker det som om det er mye lenger, sa Nysæter og tordnet mot Brustad.

• Les reportasjen i Ofotens Tidende på nett ved å klikke på overskriften her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar