lørdag 30. oktober 2010

Reformiver


LEDER I KLASSEKAMPEN, 30. OKTOBER 2010, av redaktør Bjørgulv Braanen

* En ny sentraliseringsbølge er på vei i Sykehus-Norge, til tross for all verdens forpliktelser i Soria Moria og andre steder om å bevare lokalsykehusene. Til Aftenposten sier flere styremedlemmer i de regionale helseforetakene at de ikke bryr seg om den politiske dragkampen i regjeringen, de forsetter ufortrødent med sine nedleggingsplaner, ut fra et «høyere» mandat, formoder vi, fra rasjonaliserings- og effektiviseringsguden som sitter der oppe i himmelen et sted og heier på dem og alltid gir dem rett.

* I kampen for sentralisering og nedleggelse av lokalsamfunn tillater effektiviseringsbyråkratene seg det meste. I Bergens Tidende denne uka kom det fram at en fagekspertgruppe som skulle vurdere fødetilbudet i Sogn og Fjordane eksplisitt ble bedt om ikke å vurdere nedleggelse i Nordfjordeid og Lærdal. De forsto det slik at nedleggelse allerede var bestemt, slik at Førde i framtida blir det eneste fødestedet i Sogn og Fjordane. Likevel brukte Helse Førdes Clara Øberg rapporten fra fagekspertgruppa som begrunnelse for nedleggelse forut for vedtaket. «Først blir vi bedne om å kome med faglege råd ut frå at to tilbod er lagt ned. Så blir vi i ettertid brukt for å grunngje nedlegging av dei same to tilboda.», sier jordmor Linda Grotle Hauge ved Nordfjord sykehus om denne sirkelargumentasjonen.

* Store prestisjefylte velferdsreformer som skulle spare penger og gi mindre byråkrati, har i stedet ført til det motsatte. En undersøkelse gjennomført av professor Terje P. Hagen og Lars-Erik Kjekshus ved Universitetet i Oslo, gjengitt i Aftenposten i går, viser at i seks av syv tilfeller øker utgiftene per pasient etter sykehussammenslåinger. Som Paul Bjerke skrev i gårsdagens avis, er det store spørsmålet hvorfor elitene vil ha reformer det ikke finnes holdbare argumenter for. Hans svar er at det egentlig handler om stekke den distriktspolitiske motmakten. Ettersom et kjennetegn ved alle reformene er en eksplosiv vekst i antallet byråkrater og administrativt ansatte, er vi fristet til å tro at en viktig begrunnelse også er å skape arbeidsplasser og karrieremuligheter for nettopp det sjiktet som mest entusiastisk driver reformene fram.

• Les lederen i Klassekampen ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar