onsdag 8. desember 2010
«Det er skummelt med denne tvangsnedleggingen og sentraliseringen»
NATIONEN Nationen ble med lokalsykehusaksjonistene på forberedelsene til stormarkering i Oslo.
— Endelig er det noen som spør. Endelig får vi en sjanse til å si det vi har sagt i mange år, sier Bente Øien Hauge.
Hauge, som er koordinator for Folkebevegelsen for lokalsykehusene, forsøkte ikke å legge skjul på at hun var i helspinn før aksjonen.
Aksjonen var en siste offentlig innspurt før regjeringspartienes arbeid med Nasjonal helse- og omsorgsplan begynner for alvor etter at fristen for høringsuttalelser går ut 18. januar.
Da gjelder det. Derfor var det som kunne la seg mobilisere og reise til Oslo sammen med alle gode krefter i Lokalsykehus-Norge samlet.
Les også: Helseministeren imponert over engasjementet
I timene før demonstrasjonen var den harde kjernen i demonstrasjonen i sving på Perminalen, forsvarets permisjonshotell i Oslo. Da Nationen inspiserte lokalene var stemningen intens, men mer avslappet enn militær.
Informasjonsmapper til media og til politikere ble fylt og pakket, bannere ble malt og planer ble lagt.
Det var mye vitsing og munterhet. Men deltakerne la ikke skjul på at det ligger både omfattende ugreihet og i noen tilfeller liv og død bak saken de kjemper for.
— Det er skummelt med denne tvangsnedleggingen og sentraliseringen. Folk må flytte inn til byen for å ha et helsetilbud, det blir snart ikke folk igjen, sier Dagny Pettersen fra Narvik.
Jorunn Sande Karlsen fra Sykehusets Venner i Harstad nikker enig.
— Det verste er den stille forvitringen, den øredøvende stillheten. At ingen vet hva som er gjort, før tilbudet er borte.
Det kan virke håpløst. Men de fleste aksjonistene hevdet likevel å være optimister.
— Vi gir oss aldri. Det er mulig å stoppe denne galskapen, sier Nils Johan Ystanes fra Odda, et av stedene hvor vedtaket om omfattende kutt i lokalsykehustilbudet ligger på helseministerens bord.
Steinar Berge fra Kristiansund var pessimist, men har ombestemt seg.
— Jeg er optimist nå. Det er valgår, og den regjeringa som sitter nå, kan jeg ikke skjønne at skal gå med på noe sånt.
Under paraplyen «Folkebevegelsen for lokalsykehusene», som samler de fleste, men ikke alle sykehusaksjoner i Norge, ligger det et sjeldent politisk mangfold. Lokalpolitikere fra alle partier som får eget utslag på meningsmålingene er representert i aksjonene. Det går helt greit, ifølge dem selv.
— Det er overhodet ingen problemer, nei, her står Frp og Rødt sammen, sier Frp-lokalpolitiker Berge.
Han vil skrinlegge av foretaksmodellen og såkalt «new public management»-styring i helsesektoren. Han mener ikke det betyr at han vil ha sosialisme i helsesektoren.
— Nei, vi må jo skille mellom sosialisme og sunn fornuft.
Nord-Norge-koordinator Gunnvald Lindset fra Mosjøen, som har vært i sammenhengende aksjonsmodus siden kutt i Helgeland-traktene kom på dagsorden i 1995, er Rødt-politiker. Også han er fornøyd med.
— Det går veldig fint. Det hjelper til å bygge opp et politisk press som er så stort at vi kan få gjennomslag for det som er det viktigste: Å stoppe foretaksmodellen som setter sentrale politikere i stand til å gjemme seg bak byråkratiet.
Marie-Helene Hollevik Brandsdal, varaordfører for Ap i Ap-bastionen Årdal, hvor partiet fikk 77,5 prosent oppslutning i kommunevalget i 2007, mener det er på høy tid at både helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen og partiet for øvrig tar et grep.
— Nå må Ap gå sammen med Sp og SV, ellers så må Sp og SV være ansvarlige og gå ut av regjeringen, sier Brandsdal.
Hun har lite til overs for måten både Strøm-Erichsen, Støre og Stoltenberg håndterer saken. Hun er særlig irritert at de i samme åndedrag kan si både at lokalsykehus skal opprettholdes og at tilbud på lokalsykehusene skal nedbygges.
— De svarer ikke klart på noe, og vrir seg unna alt. Som jeg forstår Strøm-Erichsen, snakker hun med to tunger, sier Brandal.
• Les saken i Nationen ved å klikke her eller på overskriften
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar