tirsdag 7. desember 2010

Navarsete: – Må definere lokalsykehus


SISTE.NO – Både regjeringen og Stortinget må definere hva som menes med et lokalsykehus.

Det sier Sp-leder og kommunalminister Liv Signe Navarsete til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi må lage en stamme for hva et lokalsykehus skal inneholde av funksjoner. Det gjelder blant annet omfang av akuttmedisin og fødetilbud. Men det vil ikke si at alt blir likt over alt, sier Navarsete.

– Vi må ha flest mulig tjenester desentralt og nær der folk bor. Det store engasjementet om lokalsykehus landet rundt gjør sterkt inntrykk på meg som politiker. Nærhet til akuttmedisin og fødetilbud er i tråd med regjeringens løfter i Soria Moria-erklæringen, fastslår Sp-lederen.

Sikre nærhet
I erklæringen sier regjeringen at den vil videreføre arbeidet med en bedre arbeidsdeling mellom sykehus. I tillegg slås det fast at ingen lokalsykehus skal legges ned. Videre lover regjeringen å sikre nærhet til akuttfunksjoner og fødetilbud.

– Derfor må vi nå få en politisk behandling av planene fra hele landet som helseministeren har fått på sitt bord. Vi må se helheten i disse planene og så trekke konklusjoner i forbindelse med helse- og omsorgsplanen som regjeringen skal legge fram til våren, sier hun.

Ikke dyrere
Sp-lederen poengterer at det slett ikke er dyrere å ha mange lokale sykehus.

– 60-70 prosent av pasientene kan bli ferdigbehandlet på lokalsykehuset. Det vil være god samfunnsøkonomi å gjøre det. Derfor må vi lytte til folk i den videre prosessen med denne saken, poengterer Navarsete.

– Men det må vel også legges opp til en funksjonsfordeling mellom ulike sykehus?

– Det har vi allerede mange steder, men det er altså mange som mener at nå må nok være nok. Folk ønsker seg en pause. Når det stadig henger et nedleggingsspøkelse over lokalsykehus, så går det ut over effektiviteten på disse sykehusene, hevder Liv Signe Navarsete. (ANB)

• Les saken på siste.no ved å klikke her eller på overskriften

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar